Nieuws vert
 

NVKR-standpunt: Het coronavirus

Datum: 14-3-2020

Hieronder leest u het standpunt van de Nederlands Vereniging Kinderreumatologen. 

Voor algemene Corona vragen verwijzen wij naar de website van de RIVM (rivm.nl).

Specifieke adviezen voor kinderen met een reumatische  ziekte én afweer-onderdrukkende medicijnen:

Er is weinig kennis over wat verstandig is voor kinderen met afweer-onderdrukkende medicijnen.

Gezien het huidige landelijke advies om kinderen met afweerstoornissen niet naar school te laten gaan, neemt de Nederlandse Vereniging van Kinderreumatologie-artsen dit advies ook over voor kinderen met een reumatische ziekte en afweer-onderdrukkende medicijnen.

Ons advies is daarom om tot nader order kinderen met reumatische ziekten én afweer-onderdrukkende medicijnen thuis te houden van school of kinderdagverblijf.

Afweer-onderdrukkende medicijnen zijn bijvoorbeeld methotrexaat, arava (=leflunomide), cellcept (=MMF), alle biologicals.

Pijnstillers als neurofen=brufen, naproxen, diclofenac  vallen hier niet onder, ook antibiotica vallen hier niet onder.  

Heeft u specifieke vragen over uw kind, bijvoorbeeld als deze in een toetsweek zit en wat daarmee te doen: neem dan contact op met uw kinderreuma-behandelteam zodat jullie gezamenlijk kunnen besluiten wat wijsheid is.  

 

Hieronder nog een selectie van de informatie die sinds 13 maart op de RIVM website te vinden is, hou de site in de gaten voor actuele updates:

Mijn kind heeft een onderliggende ziekte, hoeveel risico loopt mijn kind? Er zijn nog weinig gegevens over kinderen met chronische long- of luchtwegklachten, met een hartaandoening, met een afweerstoornis of met een ziekte waarvoor afweer-onderdrukkende medicijnen gebruikt worden. Gezien echter de milde presentatie van dit virus bij kinderen in het algemeen maken wij ons niet meer zorgen dan bij andere verkoudheidsvirussen. Elke virusinfectie geeft bij deze kinderen een wat verhoogde kans op luchtwegklachten, maar met het coronavirus lijkt dat tot nu toe niet anders dan met andere luchtwegvirussen, dus voor uw kind waarschijnlijk vergelijkbaar met het doormaken van een heftige verkoudheid. Voor de meeste patiënten zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig, anders dan de gebruikelijke adviezen die u eerder met uw arts voor dit seizoen voor uw kind heeft afgesproken en de adviezen die het RIVM geeft voor de gehele bevolking. Er is geen noodzaak om medicatie aan te passen als uw kind geen klachten heeft.

Ondanks bovenstaande geruststellende informatie uit Italië en China is ons advies om hoog-risicopatiënten tot nader order niet naar school of het kinderdagverblijf te laten gaan. Hoog-risicopatiënten zijn patiënten met ernstige onderliggende afweerstoornissen en ernstige hart- en longaandoeningen. Wij geven dit advies, omdat er nog onvoldoende kennis is opgedaan bij deze specifieke risicogroepen. In geval van twijfel kunt u hierover uiteraard contact opnemen met uw behandelend ziekenhuis.

Mijn kind heeft klachten van verkoudheid, hoesten en/of koorts: Neem telefonisch contact op met uw dokter als u dat in een ander geval (voordat er sprake was van het coronavirus in Nederland) ook had gedaan.