![]() |
Met het vliegtuig Je gaat op reis met het vliegtuig. Lekker op vakantie, bij familie op bezoek of op pad voor werk. Hoe reis je met het vliegtuig als je een blessure of handicap hebt? En mag je hulpmiddel altijd mee? Bekijk hoe het precies zit en ga goed voorbereid op reis. Op het vliegveld: en dan? Als je op het vliegveld aangekomen, kan je assistentie aanvragen.. Dat betekent dat iemand jou helpt bij het inchecken, het lopen of rollen naar het vliegtuig en het instappen in het vliegtuig. Dat kan bij bijna alle middelgrote tot grote luchtvaartmaatschappijen. Op de website van Schiphol vind je waarvoor je allemaal assistentie kan aanvragen op Schiphol. Assistentie aanvragen doe je:
Voor het boeken is het handig als je contact hebt met de luchtvaartmaatschappij om te controleren of deze ook daadwerkelijk assistentie biedt. Vaak kan je informatie hierover ook vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij, zoals bij Transavia, KLM, TUI, Corendon, Wizz Air, RyanAir, Easyjet en Emirates. Op Schiphol en Brussels Airport wordt de hulp op het vliegveld geboden door Axxicom Airport Caddy. Op Rotterdam Airport is dit Aviapartner. Ook Eindhoven Airport heeft speciale medewerkers in dienst die jou kunnen helpen als je dat wil. Zij begeleiden je van en naar vliegtuigen van alle luchtvaartmaatschappijen.
Toegankelijkheid van het vliegveld Alle vliegvelden in Europa moeten sinds 2008 toegankelijk zijn. Toen is een Europese wet ingegaan die de zogenoemde “rechten van personen met een handicap of beperkte mobiliteit in het luchtvervoer” regelen. Hierin staat onder andere dat alle voorzieningen op de luchthavens, vliegtuigen en vluchten binnen de Europese Unie toegankelijk moeten zijn voor mensen met een bewegingsbeperking. Deze wet heeft ook geregeld dat er op elk vliegveld binnen de Europese Unie vaste en toegankelijke meetingpoints zijn waar mensen met een bewegingsbeperking zich kunnen melden met het verzoek om hulp. Op het vliegveld zelf zou je niet tegen grote belemmeringen op moeten lopen.
Kan ik hulp krijgen aan boord? Kan jij zelf niet vanuit de gate of het vliegveld het vliegtuig in en uit stappen? Dan krijg je daarbij hulp van de medische dienst. Deze professionals zorgen ervoor dat jij aan boord komt en op je zitplaats komt te zitten. Eenmaal aan boord kan je hulp krijgen van de stewards en stewardessen. Hierbij wordt van jou verwacht dat jij dit zelfstandig kan:
Aan boord van het vliegtuig is er vaak een speciale rolstoel aanwezig. Deze rolstoel past in de gangpaden van het vliegtuig. Als je bijvoorbeeld naar het toilet wil, is het van belang dat je hier zelf in kan komen. Het personeel mag jou namelijk niet tillen. Wel kan het personeel je duwen in de rolstoel naar het toilet. Mag mijn hulpmiddel mee het vliegtuig in? Veel hulpmiddelen mogen gratis mee het vliegtuig in. Sommige hulpmiddel moet je van tevoren wel opgeven en op het vliegveld apart inleveren van je andere bagage. In deze tabel zie je de regels die op de meeste vliegvelden en voor de meeste vliegtuigmaatschappijen gelden. Bij twijfel is het altijd goed contact met je vliegtuigmaatschappij op te nemen.
Mag mijn hulpmiddel mee in mijn handbagage of koffer? Wil jij jouw hulpmiddel meenemen op reis? Als je hulpmiddel wel in je handbagage of koffer (ruimbagage) past, dan kan je jouw hulpmiddel hier vaak gewoon in mee nemen. Check wel even de regels voor de handbagage en ruimbagage bij jouw vliegtuigmaatschappij. Want zoals je weet mag niet altijd alles mee en is er een maximum gewicht en grootte verbonden aan bagage.
Is jouw hulpmiddel niet te zwaar, groot en staat die niet op de lijst verboden spullen? Dan mag je jouw hulpmiddel gewoon meenemen. Bij twijfel is het natuurlijk wel goed om even contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij. Wil jij een groot hulpmiddel meenemen dat niet in je handbagage of koffer past of zwaarder is dan het aantal maximale kilo’s? Dan valt je product onder de regels van de zogenoemde “afwijkende bagage. Mijn hulpmiddel past niet in mijn handbagage of koffer Wil jij jouw wandelstok, rolstoel, fiets of scootmobiel meenemen in het vliegtuig? Dit valt onder de regels van de afwijkende bagage. Alles wat groter of zwaarder is dan ‘normaal’, of wat op de verboden lijst staat, valt onder afwijkende bagage. Een rolstoel en scootmobiel zijn voorbeelden van afwijkende bagage, want vaak voldoen deze hulpmiddelen aan de kenmerken van afwijkende bagage:
Extra kosten, met uitzondering voor rolstoel en scootmobiel Om afwijkende bagage mee te nemen in het vliegveld, betaal je vaak extra geld. Voor de rolstoel en scootmobielen geldt dat niet. Je mag per persoon 2 zogenoemde “medische bagage” meenemen, daaronder wordt verstaan: rolstoelen en scootmobielen. Vooraf doorgeven dat je dit hulpmiddel meeneemt Afwijkende bagage geef je van tevoren op bij jouw luchtvaartmaatschappij. Eenmaal op het vliegveld toon je deze bij de incheckbalie, samen met je andere bagage. Daarna ga je naar de zogenoemde ‘odd size’ balie, waar je jouw hulpmiddel inlevert. In het geval van een elektrische rolstoel of scootmobiel krijg je een vervangende rolstoel. Mijn krukken of wandelstok mee in het vliegtuig Als je krukken of een wandelstok wil meenemen in het vliegtuig, hoef je hiervoor van tevoren niks te regelen. Je mag deze gewoon mee het vliegtuig in nemen, tenzij die scherpe uiteinden heeft. In het vliegtuig leg je je wandelstok of krukken in een opberg vak boven je hoofd. Mijn rollator mee in het vliegtuig Een rollator hoef je niet aan te melden voordat je gaat vliegen. Je kan je rollator meenemen tot de gate, waar je jouw rollator afgeeft. Dit is kosteloos. Op je aankomstbestemming komt je rollator op de normale kofferband of de band voor de speciale bagage aan, dit verschilt per vliegveld.
Mijn (elektrische) rolstoel of scootmobiel mee in het vliegtuig Als je op reis gaat met het vliegtuig, mag je je handbewogen of elektrische rolstoel of scootmobiel meenemen in het laadruim van het vliegtuig. Hoe werkt dat precies? Dit kan iets verschillen per luchtvaartmaatschappij, maar grofweg gaat dat als volgt.
Mijn (aankoppel)handbike mee in het vliegtuig Wil je een aankoppel-handbike meenemen in het vliegtuig? Dat kan in de meeste gevallen ook. Ook een handbike valt onder afwijkende bagage. Je mag op een vlucht 2 medische hulpmiddelen gratis meenemen, waarvan de handbike er ook één mag zijn. Van tevoren geef je aan dat je een handbike meeneemt. Waar moet je nog meer om denken voor je samen met je handbike vertrekt met het vliegtuig? Je plakt alle losse onderdelen of onderdelen die kunnen beschadigen vast met tape. Als je een accu hebt, dan koppel je deze los en plak je die ook vast met tape. Ook geef je van tevoren de afmetingen van je handbike door. Bij het inchecken krijg je een label op je handbike, waarna je hem kan afgeven bij de ‘odd size’ balie, die voor afwijkende bagage. Mijn (elektrische) fiets mee in het vliegtuig Een fiets valt onder afwijkende bagage en lever je dus in bij ‘odd size’ balie, die voor afwijkende bagage. Je moet van tevoren een plek voor je fiets reserveren. Dit doe je tijdens je reservering van de vlucht. Of je ook een elektrische fiets mag meenemen, hangt af van de luchtvaartmaatschappij. Je dient je fiets te verpakken in een geschikte verpakking of een fietsdoos, deze kan je kopen op het vliegveld voor ongeveer € 20,-. |