Nieuws vert
 

Verslag lancering VAISZ

10 november was het een gezellige boel in het Hart van Vathorst. Die dag werd VAISZ een feit. Een plek voor volwassenen met een KAISZ aandoening. Ongeveer 45 personen waren bij deze lancering aanwezig.

Onder het genot van en kop koffie of thee met wat lekkers erbij konden de aanwezigen alvast kennismaken met elkaar, de nieuwe website van VAISZ (www.vaisz.nl) en de film I’m rare bekijken.

Na een korte uitleg over hoe VAISZ tot stand is gekomen en wat het doel is van de oprichting van de afdeling VAISZ was het tijd voor de eerste twee lezingen. Dr. Anna Simon uit het Radboudziekenhuis te Nijmegen heeft een uitgebreide uitleg gegeven over de auto inflammatoire aandoeningen. Daarbij ging ze ook in de op de werking van het immuunsysteem en de erfelijkheid bij deze aandoeningen. Vervolgens  gaf Dr. Paul van Daele uit het Erasmus MC te Leiden een uitleg over de auto immuun aandoeningen. Daarbij werden ook wat gewone medische kennis gedeeld. Wist u dat de grootte van de gemiddelde buitenkant van een mens 3 m2 is?

Na de lunch was het tijd om ervaringen met elkaar te delen. Naar aanleiding van de film Hemels Bewegen werd er gediscussieerd over je grenzen opzoeken en hoe je daar mee om gaat. Hoe zit het nu precies met het uitgaan en de alcohol als je medicijnen gebruikt. Of hoe kan je nu op je werk op bij je opleiding de juiste ondersteuning ontvangen?

Tot slot was er een gemeenschappelijke presentatie van Brigitte, Luc, Meike en Claudia. Zij vertelden over de verschillende transities die zijn hebben doorlopen gedurende hun ziekte periode. Brigitte vertelde over de transitie met haar dochter op het school gebied. Luc vertelde over zijn eigen transitie naar het volwassen worden. Meike en Claudia hadden het over de verschillen in hun leven met een KAISZ aandoening. Ook dit leidde weer tot het uitwisselen van ervaringen met de aanwezigen.

Na afloop was er nog even gelegenheid om na te praten met elkaar.