Nieuws vert
 

Op Koers Online

Cursussen voor jongeren met een chronische ziekte, en voor ouders. Binnenkort starten er weer online cursussen voor jongeren en voor ouders!

Wat is Op Koers Online?

Het is een online groepscursus (chat) waarin jongeren of ouders elkaar ontmoeten. De deelnemers in de chat zitten in een vergelijkbare situatie, en kunnen herkenning vinden en van elkaar leren.

Op Koers Online voor jongeren

Roos (14) heeft in maart 2017 meegedaan aan de Op Koers Online cursus. Ze zegt: “Ik had altijd het gevoel dat ik de enige was die ziek was. Nu weet ik dat dat niet zo is en voel ik me veel beter. We hebben veel van elkaar geleerd.”

Wil jij chatten met andere jongeren die ook een chronische ziekte hebben? Lees hier verder wat de cursus inhoudt en meld je aan!

* 4-6 jongeren en twee cursusleiders chatten met elkaar

* Een keer per week, op een vast moment 1,5 uur

* Inloggen kan vanuit huis

* 8 weken achter elkaar

* Start: begin november 2017 (meld je tot 27 oktober aan!), daarna voorjaar 2018

Doel van de cursus:

Jongeren delen ervaringen en geven elkaar tips over situaties waar zij tegenaan lopen, bijvoorbeeld rekening houden met een dieet/medicatie en zich anders voelen dan leeftijdsgenoten. 

Samen met de cursusleiders bespreken de jongeren nieuwe/andere manieren om hiermee om te gaan. De cursusleiders laten video’s zien en worden er spellen gespeeld.

Op Koers Online voor ouders

* Groepje van 4-6 ouders en twee cursusleiders chatten met elkaar

* Een keer per week, op een vast moment 1,5 uur

* Inloggen kan vanuit huis

* 6 weken achter elkaar

* Start: begin november 2017 (meld je tot 27 oktober aan!), daarna voorjaar 20

Doel van de cursus:

Ouders delen ervaringen met elkaar en geven elkaar tips met betrekking tot uitdagingen die het hebben van een kind met een chronische ziekte met zich meebrengt.

De cursusleiders begeleiden de chat. Elke bijeenkomst heeft een bepaald thema (Het ziekenhuis, Het gezin, Zorg voor jezelf, De omgeving), binnen deze thema’s is er veel ruimte voor wat de deelnemers willen bespreken.

Suzan (41) heeft de cursus gevolgd: “Deze cursus was echt mijn 1,5 uur ‘me-time’ van de week. Ik kan met vriendinnen ook praten, maar de herkenning die ik hier vond maakte het echt bijzonder”. Wilt u ook chatten met ouders die in een vergelijkbare situatie zitten? Meld u dan aan via onderstaande contactgegevens.18

Kijk op www.opkoersonline.nl bij het ‘nieuws’ voor meer informatie!

Onderzoek
Op dit moment doen we onderzoek naar Op Koers Online, hoe de cursus werkt en wat er eventueel nog verbeterd kan worden. Het onderzoek wordt gedaan vanuit het Emma Kinderziekenhuis AMC, er doen acht ziekenhuizen mee aan het onderzoek. Echter, patiënten uit heel Nederland kunnen zich aanmelden!

Voor het onderzoek vragen we alle deelnemers om vier keer, verspreid over één jaar, een vragenlijst in te vullen. De vragenlijsten worden per mail verstuurd en online ingevuld. We willen de vragenlijsten van deelnemers die de cursus al volgen, vergelijken met de vragenlijsten van deelnemers die de cursus nog niet volgen. Daarom gaan we met een loting bepalen wanneer deelnemers de cursus kunnen volgen. De onderzoeker van het AMC kan u hier meer over uitleggen!

Meer informatie of aanmelden?

Voor meer informatie of een aanmelding kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar Miriam Douma (psycholoog-onderzoeker) op 020-5666443.

November 2017